Waar komen alle kookprogramma’s vandaan?

Het aantal kookprogramma’s dat tegenwoordig op televisie te zien is, blijft maar toenemen. Het is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk om een avondje te zappen zonder een programma tegen te komen dat niet over het eten koken gaat. Het lijkt overdrijven, maar dat is het niet. Je ziet programma’s met bekende chefs uit Australië, Amerika, Groot-Brittannië en uiteraard ook shows van eigen bodem. De sterke opkomst van deze programma’s heeft veel redenen, waarvan we een aantal graag willen noemen hier.

Meer bewust eten

‘Je eet wat de pot schaft.’ Het is een opmerking die je vast weleens van je moeder of vader gehoord hebt en vroeger was het heel normaal om gewoon te moeten eten wat er in huis was. Zo werkte het. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval. Er zijn veel mensen die dagelijks boodschappen doen en die meer bewust willen eten. Dat betekent dat we meer op zoek zijn naar mogelijkheden om het eten interessant te maken voor iedereen aan tafel. We gebruiken nieuwe ingrediënten en hebben meer interesse voor exclusief eten. Wanneer dit voorbij komt in een kookprogramma, dan is dat handig. We kunnen dan inspiratie opdoen en kunnen kijken naar de technieken die gebruikt worden door de koks.

We dagen onszelf uit

Een ei bakken kan iedereen, maar wanneer je iets meer wilt, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het is echter lastig om deze opties te kennen wanneer je geen chef bent en je gaat zelf in de keuken staan. Wanneer je een paar keer een kookprogramma gekeken hebt, heb je veel meer een goed idee over de mogelijkheden in de keuken en dan kun je jezelf uitdagen. Dat is iets wat we graag op dagelijkse basis willen doen, omdat we onszelf willen verbeteren op veel vlakken. Het koken van eten is daar één van.

We vinden wedstrijden leuk

Wedstrijden zijn leuk om te kijken. Vaak heb je op een gegeven moment een bepaalde favoriet en aangezien het vaak gewone mensen zijn waarover je ook nog eens achtergrondinformatie krijgt, is het interessant om het programma te blijven volgen om te zien wat er met jouw favoriet gebeurt. Dat is de reden waarom we vaak terugkomen bij een bepaald kookprogramma, aangezien we willen volgen wat er gebeurt. De goede kijkcijfers zorgen er vervolgens voor dat er meer programma’s gemaakt worden en dat maakt het nog interessanter. Zolang we het leuk vinden om te kijken met z’n allen, blijven de programma’s uitgezonden worden.

Omdat er fouten gemaakt worden

We zijn graag kritisch, maar we willen ook een goed gevoel hebben over onszelf. Wanneer je aangebrande rijst op tafel hebt staan, is het leuk om te zien dat de professionals ook fouten maken in de keuken, zeker wanneer er door amateurs gekookt wordt. Dat zorgt ervoor dat we ons net wat beter voelen over onszelf en dat is natuurlijk altijd leuk tijdens het kijken van een kookprogramma.

eenvoudige-recepten © 2017 | All Rights Reserved