Vier stellingen die niet kloppen over kookprogramma’s

Je hebt ongetwijfeld gezien dat er steeds meer programma’s op televisie over eten gaan. Er wordt gretig gekookt en tijdens deze programma’s kun je veel inspiratie opdoen, of hopen dat jouw favoriet het redt tijdens het geweld in de keuken. Naast deze programma’s zijn er ook programma’s waarbij koks geholpen worden en programma’s waarin dingen uitgelegd worden over het koken van eten.

Nu hebben we overal wel een mening over, maar onderstaande stellingen kloppen niet wanneer het gaat over de programma’s met eten koken op televisie en de mogelijke gevolgen die dit heeft voor een gemiddeld huishouden.

We gaan niet meer naar restaurants

Er wordt beweerd dat we minder naar het restaurant gaan vanwege de programma’s op televisie. We zouden er zoveel van leren dat het niet meer nodig is om uit eten te gaan. Dat klopt niet. Het is eerder andersom zelfs. Mensen zien lekker eten op televisie langskomen en krijgen daardoor meer interesse in exclusief eten. Dit zorgt ervoor dat zij zin hebben om eens een keer lekker uit eten te gaan en zich te laten verwennen met spannende gerechten die ook op televisie langsgekomen zijn. We gaan niet minder uit eten dankzij deze programma’s, we gaan eerder meer uit eten.

We koken veel beter

Alle programma’s geven ons inspiratie en inzichten in de keuken. Er zijn echter slechts weinig mensen die hier in de praktijk ook iets mee doen. De meeste mensen hebben het voornemen wel, maar blijven gewoon bij de dingen die zij kennen. Dat heeft verschillende redenen. Allereerst denken we dat de technieken veel te moeilijk zijn om ook echt zelf toe te passen, en anderzijds hebben we echt niet altijd het geld om de ingrediënten te halen die nodig zijn. Overigens hebben we ook niet altijd de apparatuur in huis om de gerechten na te maken die we op televisie gezien hebben, wat het onmogelijk maakt om dit na te maken.

We koken meer

Met al het eten dat we langs zien komen op televisie is het aannemelijk dat we meer eten zelf koken. Dat blijkt niet te kloppen en dat heeft een reden die eigenlijk best logisch is. De mensen die deze programma’s volgen, zijn thuis tijdens etenstijd. Het zijn dus de mensen die al dagelijks koken en daarmee is het onmogelijk om vaker te koken. De mensen die veel buiten de deur eten omdat zij onderweg zijn of moeten werken, hebben niet de mogelijkheid om de programma’s te volgen en hebben ook niet de optie om zelf eten te gaan koken op deze momenten.

We zien hoe de echte keuken werkt

Een stelling die veel te veel beweerd wordt, is de stelling dat we dankzij de programma’s kunnen zien hoe het werkt in een professionele keuken. Slechts 1% van de afleveringen geeft een kijkje in de keuken naar schatting. De wedstrijden en afleveringen die buiten echte restaurants gehouden worden, zijn een opnamestudio waarin de camera’s stopgezet worden en waarin mensen komen om schoon te maken. Let vooral ook even op alle losse haren en sieraden die de deelnemers hebben tijdens het maken van het eten. Dat zal je in de echte keuken (hopelijk) echt nooit zien!

eenvoudige-recepten © 2017 | All Rights Reserved