Televisie-chef versus chef-kok

Door het grote aantal kookprogramma’s dat op televisie te zien is, neemt ook de kritiek steeds meer toe. Zo wordt er geen rekening gehouden met de regels die gelden in de echte keuken, ligt het niveau te hoog of te laag en zijn er regelmatig ingrediënten die voor de normale mens volledig onbetaalbaar zijn. De grootste kritiek is op de chefs komen te liggen. Veel van de chefs zal je niet snel zelf zien koken, en wanneer zij dit wel doen, dan is de voorbereiding heel toevallig de avond ervoor al gedaan waardoor je de kok alsnog niet aan het werk ziet.

Gelukkig zijn er uitzonderingen en daarvan laten we er graag een aantal langskomen.

Van Veen

Rudolph van Veen is een kok die eerst een grote naam opgebouwd heeft en die daarna voor de televisie is gaan werken. Het resultaat is een chef die je constant zelf alles ziet doen en die de moeite neemt om uitleg te geven over bepaalde bereidingswijzen en principes in de keuken.

Ramsey

Gordon Ramsey wordt geliefd en gehaat door heel de wereld. Het is een bijzonder harde man die veel kennis heeft over de keuken en dat moet ook wel, want zijn eerste restaurant is volledig geflopt. De restaurants die hij hierna is gestart, zijn allemaal in de prijzen gevallen en de vele restaurants die hij geholpen heeft, getuigen van de inzichten die deze man heeft. Ook tijdens Masterchef zal je hem zien koken, omdat daar zijn passie ligt. Het is echter ook de chef die ongetwijfeld het meest op televisie vloekt.

Masterchef Australië

Wil je chefs zien in een kookprogramma die ook echt actief koken en die stuk voor stuk een enorm grote naam hebben? Kijk dan Masterchef Australië. Alle koks die dit programma presenteren, staan ook regelmatig zelf achter de pannen en geven constant inzichten die handig kunnen zijn voor de mensen die zelf eten willen gaan bereiden op deze manier. De toon is vriendelijk en ondersteunend, maar de grote plus zit in de chefs die langskomen om het op te nemen tegen de deelnemers. Ook hier zien we regelmatig bijzonder grote namen langskomen die stuk voor stuk uitgedaagd worden op hun eigen gebied, waardoor het programma niet alleen leuker wordt, maar ook een stuk meer realistisch.

eenvoudige-recepten © 2017 | All Rights Reserved