Jamie Oliver

Een TV-kok die we allemaal kennen en die met regelmaat langskomt op de Nederlandse televisie, is Jamie Oliver. Deze kok is bekend van zijn complete serie aan spullen voor in de keuken, zijn vele boeken, maar ook zijn programma’s waarin hij de kijker meeneemt en laat zien hoe je bepaalde gerechten het best en makkelijkst klaar kunt maken. Hij is één van de grootste namen wanneer het gaat om chefs die op televisie hun kunsten vertonen, maar met de complete serie aan messen en pannen, boeken en programma’s is het nog maar net de vraag hoe vaak deze kok eigenlijk ook daadwerkelijk in de keuken staat van een restaurant. Dat is geen verwijt aan Oliver zelf, meer chefs hebben hier problemen mee.

De kern van Jamie Oliver

Jamie Oliver pakt het doorgaans net even iets anders aan dan de andere koks op televisie. Het is geen man die met grote halen prachtige en onnavolgbare gerechten op tafel zet. Oliver is juist het tegenovergestelde. Hij laat eenvoudige gerechten zien die bijzonder smakelijk en gezond kunnen zijn en die je in elkaar kunt zetten in de kortste tijd. Dit doet Ramsey tegenwoordig ook in zijn eigen programma. We lijken terug te gaan naar de kern in plaats van het zo moeilijk mogelijk te maken. Ergens is dat maar goed ook: Bij de amateurs zijn er steeds meer mensen die heel ingewikkelde technieken beheersen, maar die nog geen ei kunnen koken.

Gezond eten

Jamie Oliver is tevens één van de grote namen die aan de bel heeft getrokken om duidelijk te maken dat er iets compleet verkeerd gaat. Hij richtte zijn pijlen voornamelijk op de schoolkantines, omdat hier de eetgewoontes van de toekomst beginnen. Het eten was vaak slecht en zorgde ervoor dat de kinderen overgewicht kregen en weinig energie hadden. Oliver kreeg dit zelfs het Britse parlement in die hier meer aandacht aan is gaan besteden na de alarmbellen van Oliver. De kok is hier overigens nog veel verder mee gegaan. Bijna al zijn gerechten en kookboeken draaien om het lekkere eten dat ook nog eens gezond is. Of het genoeg is om de mensen van het fastfood af te krijgen, dat is nog maar net de vraag, maar het mag duidelijk zijn dat het goed is dat hier extra aandacht besteed wordt nu.

De grote kritiek op Oliver is dat hij het vooral voor het geld lijkt te doen. Zijn vermogen loopt in de miljoenen, maar hierbij is het maar net de vraag of de kip of het ei eerder kwam. Oliver heeft met zijn enthousiasme en liefde voor het eten gezorgd voor een flinke schare aan fans. Zijn messen en pannen zijn ook nog eens een stuk beter dan de gemiddelde messen, potten en pannen en wanneer je echt gezond eten wilt gaan bereiden, dan zijn de boeken van deze chef zeker een aanrader. Dat hij er rijk van geworden is, kun je hem vervolgens redelijk moeilijk verwijten.

eenvoudige-recepten © 2017 | All Rights Reserved